February 17, 2007

Το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού



Εάν συνηθίζετε να ταξιδεύετε με δικό σας σκάφος, να έχετε πάντοτε εξασφαλίσει ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε με τα δικά σας μέσα. ΜΗΝ περιμένετε βοήθεια από το κράτος. Και για του λόγου το αληθές:

Έκανα τη θητεία μου σε αντιτορπιλικό στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έζησα όλο το μεγαλείο και το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού. Μια μέρα πήραμε σήμα για ένα ιστιοπλοϊκό που είχε εκπέμψει SOS. Αρχίσαμε την "έρευνα". Η έρευνα συνίστατο σ' ένα καημένο ναύτη ανεβασμένο στις κεραίες. Οι αξιωματικοί του πλοίου δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους, δεν έκαναν (ως συνήθως) τίποτα. Το ιστιοπλοϊκό εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο από αεροπλάνο, μετά από δύο μέρες και εντός των ορίων της περιοχής που ερευνούσαμε. Η δικαιολογία του κυβερνήτη του αντιτορπιλικού για την αδυναμία εντοπισμού του σκάφους, ήταν ότι η γάστρα του ήταν άσπρη και όπως είχε αναποδογυρίσει δεν ξεχώριζε από τις κορυφές των κυμάτων που ήταν κι αυτές (ατυχώς) άσπρες!

Συμβουλή: Αν έχετε σκάφος, βάψτε τη γάστρα πορτοκαλί.
Μια άλλη φορά πηγαίνοντας σε άσκηση, το ηχοβολιστικό χτύπησε έξω από τον Πειραιά κάτι που ο διοικητής που επέβαινε στο πλοίο αποφάσισε ότι ήταν τούρκικο υποβρύχιο. Αφού επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε ελληνικό υποβρύχιο στην περιοχή - άρα αυτό που εντόπισε ήταν όντως τούρκικο - αρχίσαμε να το βομβαρδίζουμε με βόμβες βυθού. Μέχρι που μετά από τρεις μέρες μας τελείωσαν οι βόμβες. Τότε ανέβηκε στην επιφάνεια ένα σπασμένο τεράστιο ξύλινο βαρέλι... Δεν μάθαμε ποτέ αν το βαρέλι ήταν τούρκικο.

Στο τέλος της θητείας μου (επειδή είχα πολύ δυνατό μέσο) πήρα μετάθεση σε υπηρεσία ξηράς. Μετατέθηκα στον Παλάσκα. Εκεί, καθημερινά, οι αξιωματικοί του στρατοπέδου "κόλωναν" τα αυτοκίνητά τους έξω από την πόρτα της αποθήκης τροφίμων για τους στρατεύσιμους και γέμιζαν το πορτ μπαγκάζ με τρόφιμα για το σπίτι. Τότε ο Παλάσκας στοίχιζε στον ελληνικό λαό 1.300.000 δρχ. τη μέρα.

15 comments:

  1. Πλάκα είχε.

    ReplyDelete
  2. Ο Μεϊμαράκης το διάβασε αυτό;

    ReplyDelete
  3. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ:ΕΙΣΑΙ ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ!!!ΣΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΟΥ ΗΡΕΜΑ ΗΡΕΜΑ-ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ-ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ε Ξ Ο Ρ Ι Α ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ...

    ReplyDelete
  4. δεν μου κάνουν καθόλου εντύπωση όλα αυτά.
    Εγώ στην αεροπορία έτρωγα για ένα μηνα ΜΟΝΟ ΟΣΠΡΙΑ γιατί είχαν κάνει αρπαχτή και δεν είχαν λεφτά για κρέας.

    Στην ίδια μονάδα είχε χάσει κάποιος αξιωματικός κάτι δισκέττες (τον αποτάξανε νομίζω ύστερα από ενα μήνα) και την ημέρα που τον "μάζεψαν" καθώς έβγαινε από την μονάδα βρήκαν σε μια σακούλα που είχε χλωρίνες και χαρτιά υγείας. Που φυσικά τα είχε βουτήξει από την αποθήκη του στρατοπέδου.

    ReplyDelete
  5. Χαχα, γνωστό το κόλπο της κλοπής στους φραγκοφονιάδες της αεροπορίας (αλλά και των άλλων σωμάτων πιστεύω).
    Στη 130ΣΜ, στη Λήμνο, οι αξιωματικοί μας έκλεβαν μέσα από το ψυγείο το γλυκό και το φρούτο που έφερναν για τους φαντάρους.

    Επίσης, όλο το πρωί έπαιρναν τηλέφωνα σε ολόκληρη την Ελλάδα δωρεάν, από τα γραφεία τους, και αφού έπρηζαν τον καημένο τον τηλεφωνητή. Βλέπετε, τα τηλέφωνά τους είχαν φραγή για εξωτερική γραμμή, αλλά η λύση υπήρχε. Και αν ο τηλεφωνητής αργούσε λίγο να απαντήσει, γιατί είχε πολλές γραμμές στην αναμονή (έκανα και τηλεφωνητής και ξέρω το ζόρι, υπήρξε στιγμή που είχα 8 γραμμές ταυτόχρονα), τον έβριζαν και από πάνω. Όλα αυτά μέχρι τις 3, από εκεί και πέρα αναλάμβαναν οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους, από τα οικήματα (και αυτοί φυσικά μέσω του τηλεφωνητή). Που δε δίσταζαν να σηκώσουν το τηλέφωνο ακόμη και 1.30 το βράδυ, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο τηλεφωνητής είχε εγερτήριο στις 6.

    Και όλα αυτά τα τηλεφωνήματα δεν είναι φυσικά «δωρεάν», κάποιος τα πληρώνει, και αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο, εμείς δηλαδή. Θα σταματήσω εδώ αν και έχω πάρα πολλά να πω για αυτά τα παράσιτα, τους στρατιωτικούς...

    ReplyDelete
  6. Λυπάμαι φίλε, αλλά είσαι ψεύτης. Βόμβες βυθού και μάλιστα έξω από τον Πειραιά; Σιγά μην έριξε και ατομική βόμβα...

    ReplyDelete
  7. Και τις έριχνε και επί 3 ημέρες; Φίλε, είσαι άπαιχτος!

    ReplyDelete
  8. @Anonymous 13/11/08: Ανώνυμε, που με αποκαλείς ψεύτη, ψάξε να βρεις αν μπορείς, ποιό αντιτορπιλικό μετά τη χειμωνιάτικη άσκηση Καταιγίδα εκείνης της χρονιάς (1982 ή 1983) χρειάστηκε να αναπληρώσει ΟΛΕΣ τις βόμβες βυθού. Διοικητής της μοίρας που επέβαινε στο πλοίο, ήταν κάποιος Αλεξανδρόπουλος ή Αλεξανδράκης. Το IQ των γαλονάδων του ΠΝ είναι δεδομένο. Απλά, μερικοί άνθρωποι αδυνατούν να το δεχτούν. Όπως κι εσύ. Μήπως πρόκειται για συναδέλφους σου;

    ReplyDelete
  9. Εγώ πάντως τις θυμάμαι τις βόμβες βυθού τότε στον Πειραιά.
    Να σας πω και ένα άλλο με τον Τοτό.
    Ρε φιλαράκο κόψε λίγο θα πεθάνουμε από τα γέλια έχει αρχίσει να με πονάει το κεφάλι μου.
    Άκου βόμβες βυθού στον Πειραιά.
    Σιγά μην βομβαρδίσανε και την Ομόνοια.

    Γοργίας

    ReplyDelete
  10. @Γοργίας: Διάβασε το προηγούμενο από το δικό σου σχόλιο.

    ReplyDelete
  11. ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΦΙΛΕ ,ΩΡΑΙΑ ;

    ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ;

    ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΩΡΑΙΑ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΣ.


    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ Η ΚΟΡΗ ΣΟΥ (ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΛΕΩ) Η Η ΚΟΡΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ TV ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ;


    ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

    ReplyDelete
  12. @Anonymous 28/6: Tην προσωπική επίθεση στη (δήθεν) κόρη μου δεν τη σχολιάζω. Έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης σου. Απ' όπου πηγάζουν και τα επιχειρήματά σου...

    Δεν είμαι της άποψης ότι τα σκατά τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

    Αισθάνομαι όντως ωραία να "γκρεμίζω" διάφορα στερεότυπα που έχουμε, όπως για το αξιόμαχο του Π.Ν.

    Το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι, όταν οφείλεται στον τρόπο σκέψης των μονιμάδων. Πάντως για να μην είμαι απόλυτος, γνώρισα και ΔΥΟ αξιόλογους αξιωματικούς στους 26 μήνες που υπηρέτησα...

    ReplyDelete
  13. 28/6/09 14:46

    ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ,ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΛΑΒΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ .


    ΚΑΤΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΘΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΟΥ .
    ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    ReplyDelete
  14. @Anonymous 28/6: Χαίρομαι που κατάλαβες το πρόβλημα Sigmund.

    ReplyDelete
  15. Αλλες εποχές τότε ...
    Εκανα σε αντιτορπιλικό τότε, Α/Τ ΝΑΥΑΡΙΝΟ 1976-1978, κΥβερνήτης ήταν ο αντιπλοίαρχος Καραμήτσος. Μακαρίτης τώρα. ΑΨΟΓΟΣ. κυριολεκτικά !!!! Ικανότατος αξιωματικός, λεβέντης !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...